TÉMATA

Albatros: okouzlující mořští ptáci

Albatros: okouzlující mořští ptáci

Albatros: ptácinámořní s velkolepými lety, schopný cestovat mnoho mil během svých migrací. Vlastnosti, stanoviště a rozdíly s rackem.

THEDiomededijsou rodinamořští ptáciběžně známý jako albatri (singulární, albatros nebo albatros). Proč tito ptáci přitahují pozornost? Pro velkolepé lety a protože jsou největšími ptáky na Zemi. L 'vytí albatros(druhDiomedea exulans) je pták s největším rozpětím křídel na světě.

Howler albatros a král albatros

Jsou to největší ptáci na světě, vytí albatros a královský albatros.

Kvílení albatros je v průměru dlouhý 105 až 140 cm, váží mezi 6 a 11 kg, ale především má průměrné rozpětí křídel, které osciluje mezi 270 a 350 cm. Největším ptákem na světě je jen vytí albatros, rekord byl zaznamenán v roce 1965, kdy byl zaznamenán vytí albatros s rozpětím křídel 3,63 metru, v podstatě tak velký jako fiat panda!

Rozpětí křídel královského albatrosu je skromnější, stále je však kolem 3 metrů.

Na fotografii výše je vytí albatros, zdaleka největší pták na světě. Kvílení albatrosy mohou žít až 50 let. Seznam IUCN zahrnuje druhy Diomedea exulans mezi „zranitelnými“.

Albatros: ptáci

Poté, co jsme viděli, kteří jsou dva největší ptáci na světě, zaměřme se na celou rodinu. Mezi různými druhy existují značné rozdíly, ale jakéhokoli albatrosa lze obecně popsat stejným způsobem.

ThealbatrosyJá jsemvelké mořské ptáky, jejich peří je bílé a křídla jsou částečně černá, stejně jako ocas. Mají velkou hlavu a silný zahnutý zobák.

Kreslí neuvěřitelné lety ve vzduchu a na hladině vody. V průměru je rozpětí křídel těchto ptáků asi 175 cm, avšak největší exempláře, které byly v úvodu pozorovány, dosahují rozpětí křídel přes 3 metry a usazují se mezinejvětší ptáci na světě.

Co jí albatros?

Jakýkoli druh se živí mastnými a mastnými potravinami. Nejčastější kořistí jsou sépie, ryby a krill. V blízkosti velrybářů nebo jiných lodí, které vypouštějí odpad ze zpracování ryb do moře, lze pozorovat četné albatrosy.

Co pijí?
Slaná voda, stejně jako ostatní mořští ptáci.

Jsou vynikajícími lovci, ale když nelétají, často se vznášejí na hladině vody a stávají se pro vodní dravce snadným kouskem.

Přírodní stanoviště: kde žije albatros?

Létají nad oceánem, vznášejí se na hladině vody a pouze za určitých okolností přistávají na zemi (pro páření, hnízdění a chov kuřat).

Pro reprodukcialbatrosydávají přednost vzdáleným ostrovům a nedotčeným pobřežím, kde tvoří velké kolonie. Každý pár (albatros je monogamní pták a některé druhy tvoří páry po celý život) produkuje pouze jedno vejce a samec a samice se o hnízdo starají dlouhými směnami.


Většina „albatrosů“ migruje na jih zeměkoule z Antarktidy (jižní pól). V chladných měsících roku se tito ptáci dostanou na pobřeží Austrálie, Jižní Afriky a Jižní Ameriky. Migrace (z jižního pólu na jižní pobřeží Afriky, Latinské Ameriky a Austrálie) je společná pro všechny druhy, s výjimkou albatrosů, které obývají severní Pacifik (vždy se pohybující zbývající v Pacifiku), havajských pocházejících z Japonska a kalifornské albatrosové populace přicházející z Aljašky.

Vítr a schopnost „plout“ jsou faktory, které umožňují albatrosům provádět dlouhé lety.

Vášniví k mořským ptákům?

  • Puffin
  • Rybák

Rozdíl mezi rackem a albatrosem

My Středozemci nejsme obeznámenialbatros, nicméně, my známe racky dobře. Jaký je rozdíl mezi rackem a albatrosem?

Jsou to dva zcela odlišné druhy. Společné mají pouze to, že jsou mořskými ptáky, a sdílejí tedy některé morfologické vlastnosti.

THErackůpatří do rodiny Laridae. Jsou to středně velcí mořští ptáci. Největší druh racků váží kolem 2 kg, zatímco nejmenší (racek) váží jen kolem 120 gramů!

Dále je pravda, že irackůJá jsemmořští ptáci, nicméně, několik kolonií žije na velkých jezerech. Někteří lidé si mohou aracek s albatrosemale jen proto, že nehodnotí jeho velikost a další významné vlastnosti.

Široké rozpětí křídel albatrosu umožňuje velmi efektivní typ letu, který nevyžadujeneustále tam klepejte, abyste zůstali ve vzduchu, tím diskrétnější a menší křídla racka jsou schopna využívat vítr, je však nutná vyšší investice do energie. Další informace a obrázky o rackovi: racek obecný.


Video: Ptáci (Leden 2022).